ZADRUZNOM SAVEZU DALMACIJE URUCENA POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE


Zadruznom savezu Dalmacije je povodom obiljezavanja 150 godina zadrugarstva u Hrvatskoj dodijeljena Povelja Republike Hrvatske. Na kraju svog mandata predsjednik RH, prof. dr. sc. Ivo Josipovic, u Uredu predsjednika na zagrebackom Pantovcaku, urucio je odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske zasluznim pojedincima i drustvima.

Rijec je o priznanju koje predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje istaknutim pravnim i fizickim osobama za doprinos razvitku i promicanju medunarodnog polozaja Republike Hrvatske te za doprinos njezinom znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku.

"U pet godina mandata bio sam u prilici dodijeliti dosta odlicja. Mozda ne toliko puno kao moji prethodnici, ali svaki put me dogadaj urucivanja odlicja ispunjavao ponosom jer ima ljudi, unatoc teskim vremenima i razmisljanjima kako je sebicnost i egoizam danas glavni pokretac, koji su spremni uloziti sebe, svoj trud, znanje i pamet za dobrobit drugih i nase domovine - rekao je Josipovic pred dobitnicima odlikovanja".

Povelju je primila delegacija Zadruznog saveza Dalmacije prevodena Lordanom Ljubenkovom, predsjednikom Saveza, koji je za ovu prigodu izjavio da je osobito sretan i ponosan sto je prepoznat trud i napor Zadruznog saveza Dalmacije, koji u kontinuitetu vec 108 godina radi na promicanju i unaprjedenju zadrugarstva Dalmacije.

"Nase zadruge i nisu drugo nego velike obitelji udruzene pod jednim krovom, lade upucene jednim pravcem", citirao je Ljubenkov rijeci iz uvodnika prvog broja lista Zadrugar od prije 108 godina.

Ljubenkov istice da "upravo zahvaljujuci zadrugama u kojima se ne juri za profitom, nego tezi zdravom zivotu prozetim uzajamnoscu, mnoga mala dalmatinska mjesta jos uvijek nisu izumrla, vec dapace, jos su uvijek ziva, s mladim ljudima i djecom". Medutim jos mnogo malih mjesta ceka onu povezujucu iskru zajednistva kakva je prije 150 godina na Korculi upalila zajednistvo izrazeno kroz prvu zadrugu u Dalmaciji.

Ovaj Savez pokrenuo je mnogo novih projekata koje razvijaju zadruznu ideju i donose korist sudionicima, a ova Povelja ce biti dodatni motiv za nastaviti stvarati u tom pravcu.

Uz Zadruzni savez Dalmacije, za osobite zasluge u unaprjedenju poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoj, Povelju je primio i Hrvatski poljoprivredni zadruzni savez.

Copyright © 2001-2011 Zadružni savez Dalmacije. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje Novacom.