Nocnjak 2014

FOTOGALERIJA Nocnjak 2014.

ARHIVA svih dosadašnjih Noćnjaka po godinama.

KATALOG izlagača i proizvodača Noćnjak 2014.

Popis svih nagrađenih maslinara na na Nocnjaku 2014.

KAKO JE BILO NA 16. NOĆNJAKU

Rekordan broj tvrtki koje nude maslinovo ulje na policama trgovina diljem svijeta
obilježio je 16. godinu organiziranja Noćnjaka16. Noćnjak održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića od 13.-16. ožujka 2014. godine u Zadru i Benkovcu, u domaćinskom hotelu Kolovare.

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, dugogodisnji visoki pokrovitelj Noćnjaka, a skupu su se obratili:

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije

Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca

Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra

Stipe Zrilić, župan Zadarske županije


Na svečanom otvaranju uručena su osobna i kolektivna priznanja zaslužnima:

Priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu
dr. sc. FRANE STRIKIć Split

Priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu
RUDOLF BALDASAR Split

Međunarodno priznanje "Cavaliere olio d'oliva"
ŽELJKO VRSALJKO Nadin

Priznanja "Joško Niskota" uzornim maslinarima
ANKA I ZLATKO BURIĆ Maslinica; ANTE TUDOR Milna; VINKO VRSALJKO Nadin

Priznanje uljarskoj zadruzi za 2013. godinu
POLJOPRIVREDNA ZADRUGA MASLINA I VINO Polača

Priznanje "Zlatno pero Noćnjaka"
NEDJELJKO JUSUP Zadar

Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju maslinarstva na svom području
ZADARSKA ŽUPANIJA

Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos međunarodnoj maslinarskoj suradnji
UDRUŽENJE ZA ODRŽIVO REGIONALNO MASLINARSTVO "VALDANOS", Ulcinj, Crna Gora

Svečanim otvaranjem započeo je bogati trodnevni program manifestacije. Noćnjak karakteriziraju susreti maslinara i uljara, stručnjaka i znanstvenika, državnih dužnosnika, medija i naravno, poduzetnika vezanih za poljoprivredu.
To se ostvaruje kroz program manifestacije koji uključuje sajam opreme i strojeva za maslinarstvo i uljarstvo, znanstveno-stručni skup, sabor maslinara i uljara, radionice, praktično maslinarstvo u masliniku, stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, nagrađivanje najboljih proizvođača maslinovog ulja, a sve to bez plaćanja kotizacije.
Predsjednik RH Ivo Josipović sa zadovoljstvom je obišao sve izlagače na sajmu, izložbi i burzi, te kušao maslinova ulja na Olio baru, a nakon toga upriličen je sastanak predstavnika uljarskih zadruga sa predsjednikom RH Ivom Josipovićem.


Jedna od interesantnih radionica na ovom Noćnjaku bila je radionica "Mala škola kušanja maslinovih ulja", koju je vodila Sandra Petričević, voditeljica profesionalnog panela Zadružnog saveza Dalmacije. U Maloj školi sudionici su učili kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako detektirati pojedine vrline i nedostatke maslinovog ulja, odakle dolaze pojedini nedostaci ulja, kako izvesti usporedbe itd. Naime, postoje brojni uvjeti koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Isto tako, čitav je niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu te vremenu berbe i prerade. Kao rezultat, uvjetovan posebnošću regija, kultivara masline i arome kultivara, svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kulturu uzgoja.

Olio gastro show 2014. prezentirao je sudionicima Noćnjaka jedinstvene kombinacije maslinovih ulja i vina sa svježim namirnicama, te pokazao kako se okusi i mirisi hrane mijenjaju, ovisno o tome koje se maslinovo ulje i vino konzumiraju uz nju.

Tijekom Noćnjaka bio je otvoren i Olio bar na kojem je svaki sudionik mogao kušati maslinova ulja različite kvalitete, različitih sorti i različitih senzorskih obilježja, te uočiti njihove mirisne i okusne različitosti.

Na Sajmu i izložbi predstavljeni su proizvodi oko 350 izlagača koji su prezentirali maslinova ulja, strojeve i opremu za maslinarstvo i uljarstvo, sredstva za zaštitu i prehranu maslina, ambalažu za maslinovo ulje, kozmetiku na bazi maslinovog ulja, tiskovine o maslinarstvu i uljarstvu, a mogli su se kušati i sirevi, te zadružna vina i drugi poljoprivredni proizvodi.

O vremenskim uvjetima, urodu i berbi maslina u RH 2013., uređenju tržišta i potporama u ruralnom razvoju RH, te o stanju, izazovima i rizicima ekološke proizvodnje u RH i EU govorilo se na Saboru maslinara i uljara.

Na Znanstveno-stručnom skupu o maslinarstvu i uljarstvu, te Stručnom skupu Poljoprivredne savjetodavne službe znanstvenici su prezentirali su niz stručnih i aktualnih tema: o maslininom svrdlašu, Bioekologiji i štetnosti maslininog svrdlaša, podrijetlu i botaničkoj pripadnosti masline, sustavima uzgoja u maslinarstvu, poželjnim reproduktivnim značajkama oprašivača i glavnim sortama u masliniku, organoleptičkim karakteristikama maslinovog ulja u svezi fotosanitarnog stanja stabla, kemijskom i senzorskom profilu sortnih ulja oblice, lastovke i levantinke, čimbenicima koji djeluju na kvalitetu extra djevičanskog maslinovog ulja, maslinovom ulju kao zdravoj hrani i ukusnom lijeku, mjerenju starosti masline Rezistographom, mikroelementu boru (B) i njegovom korištenju, utjecaju atmosferskih pojava u vrijeme cvatnje maslina, uzrocima i posljedicama jače pojave maslininog moljca i maslinine muhe u vegetacijskoj sezoni itd.

Na Okruglom stolu o zadrugarstvu govorilo se o novim okvirima poslovanja zadruga, 150 godina polj. zadrugarstva u Hrvatskoj i Dalmaciji, te o položaju i ulozi zadruga u maslinarstvu i uljarstvu.

Osim znanstvenih i stručnih skupova i radionica, na terenu u maslinicima organizirano je i praktično maslinarstvo. Prezentirali su se pojedini radovi i strojevi u masliniku domaćinske zadruge PZ Malina i vino u Polači.

VISOKI POKROVITELJ

POKROVITELJI

 

MEDIJSKI POKROVITELJI

SPONZOR

ZLATNI DONATOR

DONATORI

SUORGANIZATORI

 

ANALIZA MASLINOVIH ULJA

Na ocjenjivanje i natjecanje pristiglo je 303 uzorka maslinovih ulja iz svih maslinarskih Županija Hrvatske, te iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije. Šarolikost sorti i kvalitete maslinovih ulja, stavljeni su pod šiframa pred certificirane ocjenjivače, Članove 3 profesionalna panela.

Najviše uzoraka maslinovih ulja stiglo je na natjecanje iz Splitsko-dalmatinske Županije i to 94 uzoraka, zatim iz Zadarske 66 uzoraka, iz Šibensko-kninske 40, Dubrovačko-neretvanske 36, Istarske 31, Primorsko-goranske 8, te Ličko-senjske Županije 2 uzorka. Iz inozemstva je zaprimljeno 25 uzoraka i to iz Slovenije 17, Crne Gore 4, Bosne i Hercegovine 3 i iz Albanije 1 uzorak. Među pristiglim uzorcima 78% čine ekstra djevičanska maslinova ulja, 18% ih je djevičanskih, a 4% uzoraka maslinovih ulja nisu udovoljili granicama parametara fizikalno-kemijske i senzorske analize.

Natjecatelji su na Noćnjaku po iznimno povoljnoj cijeni dobili certifikat s detaljnim rezultatima analize njihovog maslinovog ulja. Proizvođači otvorenih maslinovih ulja dobivaju rezultate laboratorijske fizikalno-kemijske analize (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, K232, K270 i delta K), te rezultate senzorske analize, tj. intenzitet senzorskih vrlina odnosno mana uzorka maslinovog ulja. Također im je, kao i proizvođačima pakovina maslinovih ulja, prikazan senzorski profil u obliku tzv. paukove mreže za ekstra djevičanska maslinova ulja. Temeljem ispitanih parametara izdaje se izjava o sukladnosti maslinovog ulja sa klasifikacijom iz zakonske regulative.

NAGRAĐENI MASLINARI

Šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja
AGROPRODUKT d.o.o. - Pula, za maslinovo ulje SALVELA AURUM sljubljenih sorti

Šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
ALVEUS d.o.o. - Rijeka, za maslinovo ulje sorte oblica

Šampion za izgled pakovine maslinovog ulja
O.K. AMOR, OJDANA I MLADEN KRNIĆ - Prgomet

Vice šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
VILIM GRŽAN - Petrčane, za maslinovo ulje sljubljenih sorti

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje
DRUŽINA PRINČIČ - Višnjevik, Goriška Brda, Slovenija (sorta belica)

Priznanje za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti
JOSIP MATIĆ - LOLO I PERO MATIĆ - KAPETAN - Broćanac, Hutovo, Bosna i Hercegovina

Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje
NADO BUTIĆ - Briševo (sljubljene sorte)

Priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje
BRIST OLIVE - Vodnjan (Exclusive Selection sorte buža)

Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje
DOMAČIJA MUNDA - Portorož, Slovenija (sorta istarska belica)

II. Nagrada za izgled pakovine maslinovog ulja
OPG PAHLJINA ANĐELKO - Mundanije, otok Rab (ANIMA ARBA)

III. Nagrada za izgled pakovine maslinovog ulja
BRIST OLIVE - Vodnjan (Exclusive Selection)

Posebno priznanje za izgled pakovine maslinovog ulja
U.O. BUDDY, vl. MLADEN PRTENJAČA - ZadarPopis svih nagrađenih maslinara možete vidjeti OVDJE.

 
Copyright 2001-2011 Zadružni savez Dalmacije. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje Novacom.