Joško Niskota

1947 - 2011

 

Kad čovik sritne čovika
onda se život živi.
Ko je s Joškom živija,
taj je čovika upozna.  

Mnogima je nagrade
za životno djelo podilija,
al njegov život
bija je nagrada najveća.

Joško, u miru počivaš, znamo.
Moramo čuvat djela tvoja
da te možemo tamo,
s ponoson susrest.

U Splitu je u 64. godini života umro Joško Niskota, dugogodišnji predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, koji je tijekom svog radnog vijeka vršio mnoge odgovorne funkcije, posebno u zadrugarstvu. Svi koji su ga poznavali potreseni su viješću o njegovoj iznenadnoj smrti, jer je bio obljubljen u radnoj sredini kao izuzetan radnik, izvrstan organizator i moralan suradnik.
Joško Niskota rođen je 1947. godine. U Splitu je maturirao na Gimnaziji, a diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završetka studija radi kao upravitelj Peradarske farme u Omišu, te na komercijalnim poslovima u tvrtkama PPK Kutjevo, Badel i Voće. Nakon zaposlenja u Zadružnom savezu Dalmacije 1983. potpuno se posvećuje zadružnom pokretu u koji unosi nove ideje i energiju.
Svojim radom doprinosi da se zadružni pokret, koji je u to vrijeme bio pod velikim utjecajem politike, vraća izvornoj ideji te ga uključuje u moderne marketinške tokove. Radeći u tom pravcu, jedan je od osnivača Međunarodne manifestacije vinogradara i vinara Sabatina i Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak, koji daju snažan impuls razvoju mediteranskih kultura u Dalmaciji, tako da loza i maslina doživljavaju renesansu na Jadranskom području. Spremno pomaže težacima u najtežim trenucima, te ih usmjerava i često daje sudbonosne savjete.
Kao predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije obavlja i važne funkcije u Hrvatskom savezu zadruga, te u Poljoprivrednom zadružnom savezu, a 2007. godine izabran je za predsjednika Skupštine Hrvatskog saveza zadruga. Piše mnoge znanstvene i stručne članke o poljoprivredi i zadrugarstvu, a koautor je i nekoliko knjiga od kojih posebno treba istaći prvu knjigu o ekološkom poljodjelstvu, objavljenu još 1994. pod nazivom „Ekološka poljoprivreda“. Zadružni savez Dalmacije se pod njegovim rukovodstvom inkorporira u sve pore poljodjelstva Dalmacije i uključuje u svjetske zadružne tokove upisom u međunarodnu organizaciju ICA. Njegovim radom zadrugarstvo postaje snažni zamašnjak razvoja gospodarstva u mnogim nerazvijenim sredinama Dalmacije.
Odlazak Joška Niskote nije samo gubitak za zadružni pokret, već i za ukupno gospodarstvo Dalmacije pa i šire.
 
Copyright © 2001-2011 Zadružni savez Dalmacije. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje Novacom.