Maslinovo ulje od najmanjih nogu

SURADNJA ZADRUŽNOG SAVEZA DALMACIJE I DJEČJEG VRTIĆA GALEB – D.V.CVIT MEDITERANA

„Zeleno ulje mi je gorko, a žuto ulje mi je slatko“ – zaključio je šestogodišnji Toni iz Dječjeg vrtića Galeb, nakon kušanja maslinovih ulja

Zadružni savez Dalmacije, u suradnji s Dječjim vrtićem Galeb, organizirao je edukaciju o maslini i maslinovom ulju te degustaciju maslinovih ulja za mališane. Nakon što su s punom pažnjom odslušali kratku prezentaciju o maslini i njezinom putu od sadnice do stola, mališani su s oduševljenjem kušali i komentirali maslinova ulja različite kvalitete, od onih uzornih gorkih, pikantnih i slatkih do onih upaljenih i užeglih. Žudili su za otkrivanjem novih okusa i novih spoznaja. Iznenadili biste se kako dječjim izrazima opisuju okus i miris maslinovih ulja, kušajući bez predrasuda i reagirajući iskreno.  

Djeca s interesom slušaju i uče o maslini... i znatiželjno istražuju i komentiraju nove mirise i okuse

Međutim, djeci iz Dječjeg vrtića Galeb ovo nije bio prvi susret s maslinom i maslinovim uljem. S ciljem edukacije, vrtić je sudjelovao i na ovogodišnjem Noćnjaku, međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara održanoj u Vodicama. A već duže vrijeme djeca su uključena u projekt masline i maslinovog ulja, kojeg osoblje vrtića realizira timskim radom i to: odgojiteljice Daniela Matošić, Marica Brnić i Jadranka Ovas, domaćice Stana Vidović i Jadranka Mula te medicinska sestra Anka Slipčević. Tim ima potporu i razumijevanje  ravnateljice Mirjane Bakotić.


...Maslina nam  je u duši, ona je i hrana i likarija. Ona je mater, oslonac i krajica, ona je naša, ona je u nama i mi sa njom..., moto je koji vodi odgojitelje i djecu ovog vrtića u daljnje istraživanje masline i svega vezanog uz maslinu.
„Aktivnosti su se same nametale, proizlazile jedna iz druge. Slijed je teško definirati, dijete vodi. Promatrajmo dijete, slušajmo ga i ono nas nosi. Odgojitelj samo formira, usklađuje i usmjerava...“ -  rekla nam je teta Daniela,
Edukacija se temelji na par centara aktivnosti koji se međusobno isprepliću, teško ih je uopće razdvajati. Maslina i maslinovo ulje djeci su približeni kroz životno-praktične, eksperimentalne i spoznajne aktivnosti, te kroz svakidašnju komunikaciju i izražavanje.

Tako su djeca već sudjelovala u sadnji maslina, brizi oko sadnica, zalijevanju i ishrani maslina. Brali su masline, posjetili maslinik i uljaru, radili vijence od maslinovih grana... Pripremanje i konzumiranje kruha sa maslinama i maslinovim uljem, kao i čaja od listova masline, dio je projekta koji se svakodnevno provodi u vrtiću.

Gotovo sve aktivnosti, od prehrane do govornog i likovnog izražavanja prožete su  maslinom i maslinovim uljem. Promatranje kapljice maslinovog ulja pod mikroskopom, uvođenje riječnika masline i maslinovog ulja, novih termina, poslovica, asocijacija, priča, govornih igara, mirisno-okusni doživljaj, pa čak i masaža toplim maslinovim uljem, metode su kojima vrtić djecu educira o prehrambenim, zdravstvenim i ljekovitim svojstvima ovog tekućeg zlata. Aktivnosti u vrtiću kontinuirano traju, bit će i novih, vrlo interesantnih, o čemu ćemo još pisati...

A na završnoj svečanosti vrtića prije odlaska na ljetne praznike, djeca će se pozdraviti recitirajući, uz pratnju gitare, stihove o maslini, čija je autorica sama teta Daniela:   

Kompletan foto album možete vidjeti ovdje.

 
Copyright © 2001-2011 Zadružni savez Dalmacije. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje Novacom.